"Wino to cudotwórca, bowiem rozwiązuje języki i uwalnia niezwykłe historie".
Homer
Bogata historia, wspaniałe zabytki pozostawione tu przez
minione epoki, od minojskej, poprzez antyczną, rzymską, wenecką, frankońską, aż
do bizantyjskiej,
niezapomniane krajobrazy, przepiękny koloryt morza i skał,
różnorodne plaże oraz niezapomniane smaki pieszczące nasze podniebienia,
pozostawiające tęsknotę
za Grecją, jej wyspami i wspaniałą kuchnią.
Walory greckiej kuchni odkryli już mitologiczni bogowie z
Zeusem na czele, mający swoją siedzibę
na Olimpie. Tradycje te później przejęli Grecy antyczni,
wykorzystując greckie zioła zarówno w kuchni jak i w
lecznictwie i tak na przykład 24 czerwca zbierali kwiaty dziurawca, zalewali je
oliwą z oliwek i w ten
sposób powstawało lekarstwo przynoszące ulgę ranom zadawanym
podczas bitew.
Również miód sosnowy,kasztanowy i owocowy nie były obce starożytnym
Grekom, a obecnie często sprzedawane są w klasztorach, wytwarzane przez
zakonników.
Greckie góry bogate są w wiele ziół i przypraw, które są
cenione i wykorzystywane w kuchni greckiej. Najpopularniejsze to: oregano, rozmaryn, laur,
mięta, tymianek, szafran, bazylia, która zwana jest “zielem królewskim”. Zwyczajem
greckim bazylia sadzana jest na wiosnę do doniczek, więc często możemy ją
spotkać w ogródkach i doniczkach mieszkańców, którzy w ten sposób dekorują swoje
balkony oraz mieszkania wprowadzając w nie wspaniały aromat, ale również wierzą w
symboliczne
znaczenie bazylii i za jej pomocą odstraszają wszelkie złe
moce z otoczenia swego domu. Zioła Grecy zbierają zazwyczaj w górach, znany
jest ich smak,zapach i właściwości lecznicze. Dodawanie ziół do wielu
różnych potraw greckich zwiększa ich aromat.
Grecka oliwa z oliwek zasługuje na szczególną uwagę,
znajduje się w niemal wszystkich potrawach kuchni greckiej, a w niektórych
bardzo obficie.
Jest doskonałej jakości i bardzo zdrowa. Już od czasów
starożytnych wykorzystywana była w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, a także oświetlając mieszkania.
Kuchnia grecka składa się nie tylko z musaki, suvlaków i
sałatki horiatiki!
Ma ona ogromny wybór dań i może być bardzo satysfakcjonującą
kulinarną przygodą zarówno dla osób jedzących mięso i wegetarian.
Nie mogło być inaczej w kraju, w którym zrodziły się
sympozja filozofów epikurejskich. Warto
wspomnieć, że Archestratos w 330 p.n.e. napisał pierwszą książkę kucharską w historii. Nie zapominajmy również, że
kuchnia jest oznaką cywilizacji, a Grecja ma tradycję kulinarną z przeszło 4000 lat.
Grecka dieta jest doskonałym przykładem tradycyjnej kuchni
śródziemnomorskiej, bogatej w składniki odżywcze i ubogiej w tłuszcze
zwierzęce.
Znaczącą rolę w kuchni greckiej odgrywają owoce morza. Jest
to oczywiste ze względu na położenie Grecji, która z trzech stron otoczona jest krystalicznie czystym
morzem i o każdej porze roku można tam spotkać świeże owoce morza oraz różne gatunki ryb.
Udowodniono, że owoce morza z Morza Śródziemnego są zdecydowanie smaczniejsze niż z oceanów.
Po przystawce oraz daniu głównym zawsze przychodzi czas na
deser. Greckie desery są bardzo słodkie, dominują w nich orzechy, migdały oraz
miód.
Wspaniałym greckim przysmakiem jest chałwa sezamowa o
różnych smakach z dodatkiem migdałów i orzechów.
Kuchnia grecka słynie nie tylko z pysznych i zdrowych
potraw, ale także z doskonałego gronowego wina, którego uprawę do Grecji
przyniósł bóg Dionizos.
Zatem wino było produkowane w Grecji już w czasach antycznych, a obecnie produkcja obejmuje wiele regionów, takich jak: Kreta, Peloponez, Wyspy Jońskie,Wyspy Egejskie, Tessalia, Macedonia.
Zatem wino było produkowane w Grecji już w czasach antycznych, a obecnie produkcja obejmuje wiele regionów, takich jak: Kreta, Peloponez, Wyspy Jońskie,Wyspy Egejskie, Tessalia, Macedonia.
W czasach starożytnych wino pito mieszane z wodą, gdyż
uważano, że "czyste" piją tylko barbarzyńcy i pijacy. W czasach
późniejszych wspaniały smak greckiego wina poznali również Rosjanie, którzy dostarczali Grecji
drewno w zamian za wino. Przez przypadek odkryto, że dodanie żywicy do wina lepiej je konserwuje i wzbogaca walory smakowe i tak dzięki temu powstał nowy gatunek wina zwany retsiną.
Kuchnia grecka ma długą tradycję i jej smaki zmieniają się w
zależności od pory roku i regionu, nadała ona również trend innym kuchnią.
Kuchnia śródziemnomorska bogata w ryby, warzywa, owoce oraz
oliwę z oliwek nazwanej przez Homera “płynnym złotem” jest uważana za
najzdrowszą na świecie,
zapewniającą długowieczność, świetne samopoczucie i dużą
witalność.
Greckie taverny oraz restauracje stwarzają cudowny i
niezapomniany klimat, często towarzyszą mu przepiękne widoki, a w takich
miejscach spożywane regionalne potrawy staną się prawdziwą ucztą, już nie
zwykłym posiłkiem.
Dla mnie największym odkryciem były dolmadakia, czyli nadziewane liście winogron. Jest właśnie pora na to danie w Grecji i przejeżdżając obok winnic, często widzę ludzi zrywających liście ;)
OdpowiedzUsuńzawsze myślałam, że zrobienie dolmadakia to wyższa szkoła jazdy, ale okazuje się, że nie jest to aż tak skomplikowane:
http://atenyigrecja.pl/2012/05/03/dolmadakia-nadziewane-liscie-winogron/
Mnie smakują, podawane na ciepło z sosem jogurtowym. Dziękuję za przypomnienie, trzeba będzie je zrobić. Pozdrawiam
Usuńa mnie najbardziej smakowały greckie strączkowe, coś w stylu fasoli szparagowej - "bamies" - duszone w pomidorach :-)
OdpowiedzUsuńbamies czyli okra
UsuńZnane również pod nazwą ketmia albo piżmian.
UsuńJa też je lubię, szkoda, że są tak mało znane w polskiej kuchni.
OdpowiedzUsuńwszystkie dania wygladaja smakowicie. czekamy, jesli to mozliwe, na wiecej przepisow .
OdpowiedzUsuńA jaki typ oliwek greckich lubicie najbardziej? Większość można zjeść tylko w Grecji, bo nie są eksportowane zagranicę.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis, przyjemnie się czyta ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakuje i często robimy sami kolokithaki,proste i smaczne !
OdpowiedzUsuńMnie bardzo smakowały maleńkie gołąbki w liściu winogronu.
OdpowiedzUsuń